Brakfest je na Fejsbůku! Gimme, gimme, ... your thumb!

BrakBudkov 2009
Návrat šíleného kuchaře
7. – 9. 8. 2009

Mlask, říííííííh, škyt, prd a škrund… Další z výletu do říše za zrcadlem se ocitl na čestném brakovém piedestalu toho nejlepšího, co jsme kdy nabídli. Sváťa Kuřátko sice nakonec nedorazil, ale jeho Rozpaky kuchaře Svatopluka navěky zauzlovaly tisíce neuronů naší šedé mozkové kůry, že už je nerozplete ani pan Alzheimer. Sváťův kuchařský maratón se pak prohnal žaludky a střevy všech zúčastněných, aby po něm zbylo hřejivé teplo, pár kilogramů navíc a spousta opsaných receptů...

Pátek
Tvrdé jádro politbyra společně s Jamiem Oliverem, Genarem a Jirkou Babicou dorazilo s předstihem, tak aby stačilo řádně připravit a zabydlet všechny plotny, vařeky a kuchařský kinosál. Zbytek hostů se dostavil během pátečního večera. Na uvítanou pojedli chléb se solí a divácky se rozehřáli Děsnym Bijákem. To už se mezitím grilovala směs steaků na houbách a čerstvých bylinkách, následovaná slavnostním přípitkem – šampaňské a kaviár, jak jinak! Následná československo-kazašská (sic!) koprodukce Revue na zakázku zdárně navázala na oblíbené dada taškařice z let minulých a rozhodně nezklamala, hlavním trhákem se ovšem stala Smrtelná kořist, nesmrtelného režiséra akčních céček Davida A. Priora. Nedivil bych se, kdyby to dotáhla na letošní hlavní scénu.

Sobota
Sobota 09.00 BBT. Nekompromisní budíček. Sváťa už je na cestě do Špindlu, hlavně nezmeškat! Bleskurychlá snídaně a v 10.00 začínáme. Mc Hanuš roztápí pod kuchařským veteránem – Rekreant model 1986 a v 11.07 nastupují dvě křehké ženy (zatím prý slečny), Johana a Kateřina, ale to už se to míchá a škvíří. Sváťa je pořád v nějakým průseru. To chce pivko. Počasí se opravdu vydařilo, šup tam další, rizoto, vínečko, hmm, ti, co si byli zaplavat, maj smůlu, ale famózní guláš, ježišikriste, zbyl mi knedlík, všechno to míchám a na chvíli upadám do hovězího komatu.

Taky je tu televize, nějakej chytrák zpovídá všechny kuchaře, další je prej foodkritik, od pohledu fachman, co řekne, by se dalo tesat, na konci sežere kytku a spadne pod stůl, tomu říkám poctivá práce. Tenhle Venca Macák je správnej chlap, se divim, že tomu ropušákovi nedal po čuně, to chce pivko… Štrúdl nebo pizza, chutná to fakt dobře, ale ta šťabajzna, jen co je pravda, ta to s chlapama umí, hned bych si dal říct, no jo, ale ta jde jen po hlavounech.

Bašta střídá baštu, Sváťova kariéra stoupá nezadržitelně vzhůru. Lívance, bože lívance, víc lívanců! Něco vám povim: na lívancích je jediná nevýhoda, že se nedaj jíst jen tak, musíte na ně patlat marmeládu nebo něco podobnýho, no ale když nemáte marmeládu, tak jí tam prostě nedávejte. Ale pivko, to tam dejte, to je sichr!

No to snad není možný, takovejhle pstruh, co to bylo za bylinky, šmankote, mně to roste na zahradě, šlapu po tom a tendle kuchta si přijede odněkud z Třeboně, vytrhá mi tu plevel ze záhonu a lidi se o to můžou servat! Na každej pád – chce to pivko.

Ale to s tim paletovým vozejkem, to se nemělo stát, to ti, kluku ušatá, moc nepolepšilo, teď ti to daj sežrat, jako mně ten šedej hrách. Šmakovalo to výborně, jen škoda, že tak rychle zmizel. No a pak přišel ten mazák, co vařil v USA a bůhvíkde, ale pěkně si ho smáznul, vejtahu, to se musí nechat, začíná se mi ten kuchař líbit. Ještě že přišla ta polívka, už sem se hlady motal. A je konec, zpíváme tu naší, slzy dojetí nám stejkaj po tvářích, objímáme se, s některými i víckrát… Dokázali jsme to, je to tam, respektive za náma. Budeš nám chybět, kluku, sakra, dyť my tě máme rádi, si nám prostě přirost k srdci no, ty kuchto jedna pitomá

Neděle
Ráno vyspáváme na vavřínech, ale ne nadlouho, prosluněné zápraží vítá ještě omámené účastníky včerejší seriálové anabáze. Rychle přidaným otopem se kamna opět rozpalují a těm, kdo mysleli na včasný odjezd, kazí jejich plány bramboráková smršť. Zajímavou zkouškou včerejší divácké pozornosti je Sváťův kuchařský kviz, sestavený jedním z předních českých kuřátkologů Mgr. Janem Tleskačem. Na čele pelotonu bylo bodově natolik těsno, že hrozící potyčku muselo zažehnat až vyhlášení dvou prvních míst, na nichž se ex aequo umístil Mc Hanuš a pan Jakub T. z Teplic. Následovalo repete dvou nejúspěšnějších dílů „erkáeska“ – Kočky a nenapravitelného Pivaře Vency Macáka.

Pak přišel na řadu ještě čokoládový koláč, buřty na pivu a Jamie a Genaro naposledy natrhali divokou roketu, odvyprávěli oblíbené historky, aby vše zalili extra panenským olivovým olejem. S Jirkou Babicou se servírovala poslední várka buřtů a salát. Čas se zastavil na 17.43. S napětím přepočítáváme. Sobota 11.07 – neděle 17.43, to je 30 hodin a 36 minut vaření, tedy 1836 min, a to vše se Sváťou v zádech. Každopádně se jedná o rekord, minimálně regionálního významu! A možná, možná jsme jediní v celé republice a snad i na celém světě, co něco podobného dokázali!

Na tomto obdivuhodném úspěchu se podílelo celkem 14 Svaťových následovníků, kteří uvařili celkem 12 skvělých chodů a spotřebovali 4 kg hovězího, 2 kg pstruhů, 1,5 kg krevet loupaných, 2 kg buřtů, 0,5 kg špeku, 4 kg chleba, 20 rohlíků, 2 kg mouky, 1 kg těstovin, 0,5 kg nudlí, 1 kg šedého hrachu, 20 vajec, 5 kg brambor, 3 kg cibule, 4 kg rajčat, 4 okurky, 1 kg paprik, 6 salátů, 2 palice česneku, 0,5 kg hub, 0,5 kg másla, 2 l oleje, 0,5 kg ovesných vloček, 1 kg listového těsta, 0,5 kg zavařeniny, 10 dkg kvásku, 0,5 kg soli, 0,5 kg cukru, 20 dkg kávy, 0,5 kg čokolády, 20 rolí toaletního papíru, 4 role toaletních utěrek, 20 dkg papriky pálivé, 20 dkg papriky sladké, 30 dkg pepře, 0,5 kg kečupu, 1 avokádo, 7 citrónů, 2 lahve extra panenského olivového oleje 250ml, nadělalo se 15 kg odpadků, vypilo 97 piv, 12 l vína, 0,5 l becherovky...

Seznam jídel Kuchařského maratonu Sváti Kuřátka

Sobota
Staročeský knedlík s vejcem, salát s rajčaty, okurkou a cibulí Johana, Káča
Budkovské rizoto s krevetami a liškami (nedalo se žrát) Lampa
Guláš Šampión, těstoviny Adam
Štrůdlová pizza Mc Hanuš
Zámecký slaný lívanec, směs zavařenin Eva a Jan Lidmilovi
Golanský pstruh na bylinkách, vařený brambor Bohdan Tůma, Vlaďka
Šedý hrách se špekem, lotyšská to mňamice Tleskač, Blanka
Domácí hovězí polévka s nudlemi Lucie
Neděle
Božský bramborák s ovesnými vločkami Jakub, Jáchym
Matoušův čokoládový koláč Eva a Jan Lidmilovi
Buřty na pivu Tleskač
Quattro salada de Avocado (nedal se žrát) Lampa



____________________________________